Προστάτης: Ένας πολύ σημαντικός αδένας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο προστάτης αδένας είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας για τον ανδρικό πληθυσμό. Όμως, παρά τη σημαντικότητά του λίγοι γνωρίζουν τη θέση του και τη λειτουργία του. Είναι ένας αδένας που προκαλεί συχνά προβλήματα στους άνδρες όλων των ηλικιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο προστάτης είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνδρες.

     

    Τι είναι ο προστάτης;

    Ο προστάτης αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε μέγεθος και σχήμα κάστανου και εντοπίζεται μόνο στους άνδρες. Ζυγίζει από 15 έως 20 γραμμάρια και βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη. Ο προστάτης αδένας μαζί με το πέος, το όσχεο και τους όρχεις συναποτελούν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

     

    Ποια είναι η λειτουργία του προστάτη αδένα;

    Η σωστή λειτουργία του προστάτη αδένα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Ειδικότερα, η βασική λειτουργία του είναι η παραγωγή του προστατικού υγρού. Το προστατικό υγρό αποτελεί ένα βασικό συστατικό του σπέρματος και περιέχει ουσίες βαρύνουσας σημασίας για την επιβίωση των σπερματοζωαρίων.

    Μια από τις πιο σημαντικές είναι το προστατικό αντιγόνο (PSA), το οποίο βοηθά το σπέρμα να έχει την κατάλληλη σύσταση για να γονιμοποιήσει το ωάριο. Επίσης, ο προστάτης βοηθά στην εκσπερμάτιση, αφού με τη συστολή του προκαλεί την μεταφορά του προστατικού υγρού στην ουρήθρα.

    Προστάτης

    Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ότι ο προστάτης δυσλειτουργεί;

    Τα πρώιμα συμπτώματα που υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα αφορούν στην ούρηση. Τα συμπτώματα που ίσως αποτελούν ένδειξη ότι ο προστάτης αδένας δυσλειτουργεί είναι τα κάτωθι:

    • Επιτακτική ούρηση
    • Συχνοουρία
    • Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης
    • Διακοπτόμενη ούρηση
    • Μειωμένη ισχύς ούρησης
    • Αιματουρία

     

    Σε καμία περίπτωση οι ασθενείς θα πρέπει να τρομοκρατούνται και να οδηγούνται σε κάποια διάγνωση αυθαίρετα, λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τα συμπτώματα. Η πιθανή εμφάνιση ενός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, καθιστά την επίσκεψη σε έναν έμπειρο Ανδρολόγο επιτακτική ανάγκη.

     

    Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις που τον επηρεάζουν;

    Οι συχνότερες παθήσεις που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του προστάτη αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

    Προστατίτιδα

    Ως προστατίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του προστάτη αδένα και μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε άνδρες από 30 έως 50 ετών. Αν και εμφανίζεται με ενοχλητικά συμπτώματα, αντιμετωπίζεται εύκολα, αν έχει προηγηθεί έγκαιρα η διάγνωσή της. Η προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό του πυελικού εδάφους, από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, από χρόνιο πυελικό άλγος κ.ά. Αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιβιοτική αγωγή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα.

     

    Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

    Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά στη διόγκωση του προστάτη αδένα με το πέρασμα των χρόνων. Προκαλεί κυρίως προβλήματα στην ούρηση και αντιμετωπίζεται κυρίως με συντηρητικά μέσα και φαρμακευτική αγωγή. Εάν και εφόσον η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει καρπούς και τα συμπτώματα είναι έντονα, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση (προστατεκτομή TURis).

     

    Καρκίνος του προστάτη

    Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες και τα αίτια πρόκλησής του δεν είναι ακόμα γνωστά. Ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή του παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η διατροφή και η κληρονομικότητα. Η ηλικιακή ομάδα όπου συνήθως εμφανίζεται ο καρκίνος του προστάτη είναι άνω των 45 ετών. Αντιμετωπίζεται κυρίως χειρουργικά, αφαιρώντας ολόκληρο τον προστάτη με την επέμβαση της ριζικής προστατεκτομής. Συνδυαστικά με τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να εφαρμοστούν ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

     

    Προστάτης & Διαγνωστικές εξετάσεις

    Η εξέταση του προστάτη μπορεί να πραγματοποιηθεί κλινικά, εργαστηριακά, καθώς και με απεικονιστικές εξετάσεις. Η κλινική εξέταση πραγματοποιείται με την ψηλάφηση του προστάτη μέσω του ορθού, η γνωστή και ως δακτυλική εξέταση (ΔΕΠ). Επίσης, η ανίχνευση κάποιας κακοήθειας στον προστάτη μπορεί να ανιχνευθεί και μέσω αιματολογικών εξετάσεων, μετρώντας το αντιγόνο PSA. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που διενεργούνται για την ανίχνευση τυχόν προβλημάτων του προστάτη είναι το υπερηχογράφημα προστάτη και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

     

    Η ενημέρωση του ανδρικού φύλου σχετικά με τον προστάτη αδένα είναι απαραίτητη. Ο προληπτικός έλεγχός του θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά, αφού η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές.

    Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον προστάτη σας ή χρειάζεστε απλώς έναν προληπτικό έλεγχο, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Κατσαγούνο Γεώργιο. Ο ιατρός ενδιαφέρεται για τις νέες εξελίξεις στην Ανδρολογία και επιμορφώνεται συνεχώς σχετικά με τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων που εκδηλώνονται στον προστάτη.

     

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ