Ενδοπεϊκές ενέσεις
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του ανδρικού φύλου. Η πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού θεωρεί ότι τα προβλήματα στύσης σχετίζονται με την έννοια του ανδρισμού και βιώνουν αισθήματα έντονης ντροπής. Όμως, η Ανδρολογία διαθέτει στη φαρέτρα της πολλούς τρόπους αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις. Οι ενέσεις αυτές προτείνονται σε ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Τι είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις;
Οι ενδοπεϊκές ενέσεις, όπως προδίδει και το όνομά τους, είναι ενέσεις που χορηγούνται απευθείας στο πέος. Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας και προκαλούν στύση άμεσα μετά τη χορήγησή τους. Πιο συγκεκριμένα, η στύση εμφανίζεται από 5 έως 15 λεπτά μετά τη χορήγηση της ένεσης και ενδέχεται να διαρκέσει μια ώρα. Οι ενέσεις αυτές περιέχουν ειδικές ουσίες που προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης του πέους. Έτσι, η αυξημένη αιμάτωσή του προκαλεί στύση.
Τι ουσίες περιέχουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις;
Οι ενδοπεϊκές ενέσεις περιέχουν ουσίες που προκαλούν αγγειοδιαστολή των αγγείων του πέους. Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές ουσίες που περιέχονται στις ενέσεις αυτές είναι η παπαβερίνη, η φαιντολαμίνη, η προσταγλανδίνη Ε1 και η αλπροσταδίλη. Επίσης, μερικά σκευάσματα περιέχουν συνδυασμό τριών ουσιών(παπαβερίνη, φαιντολαμίνη και αλπροσταδίλη) και χορηγούνται συνήθως σε περιπτώσεις σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της στυτικής δυσλειτουργίας;
Τα αίτια πρόκλησης της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολλά και αυτά είναι που καθορίζουν το είδος της. Ειδικότερα, η στυτική δυσλειτουργία διακρίνεται στις παρακάτω κατηγορίες:
Αγγειογενής: ο συγκεκριμένος τύπος στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται κυρίως σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, μπορεί να εκδηλωθεί σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και αρτιοσκλήρυνση.
Νευρογενής: η νευρογενής στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχουν νευρολογικές παθήσεις (π.χ. Πάρκινσον).
Ανατομική: η ανατομική στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι απόρροια ενός κατάγματος πέους, φίμωσης κ.ά.
Ορμονική: ο συγκεκριμένος τύπος στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις θυρεοειδούς ή στο σύνδρομο Cushing.
Φαρμακευτική: συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως αντικαταθλιπτικά ή αντιυπερτασικά φάρμακα, ενδέχεται να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
Ψυχογενής: εμφανίζεται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες και σχετίζεται με ψυχολογικούς και όχι οργανικούς παράγοντες.
Ενδοπεϊκές ενέσεις & Χορήγηση
Η χορήγηση των ενδοπεϊκών ενέσεων πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή. Επομένως, θα πρέπει να εκπαιδευτεί στον τρόπο χορήγησής τους από έναν έμπειρο Ανδρολόγο. Είναι μια εύκολη διαδικασία και μέσω της συνεχούς πρακτικής, οι ασθενείς πραγματοποιούν τη ένεση όλο και με μεγαλύτερη άνεση. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες ειδικές συσκευές που μοιάζουν με στυλό, διευκολύνοντας τους ασθενείς σε μεγάλο βαθμό.
Μεγάλη σημασία έχει η εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με το σημείο του πέους όπου θα χορηγείται η ένεση. Ειδικότερα, οι ενδοπεϊκές ενέσεις θα πρέπει να χορηγούνται απευθείας στο πέος από τα πλάγια, δηλαδή μέσα στα σηραγγώδη σώματά του.
Ποια είναι η αποτελεσματικότητα των ενέσεων;
Οι ενδοπεϊκές ενέσεις φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικές. Όμως, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται και από το θεραπευτικό σχήμα που θα σχεδιάσει για τον εκάστοτε ασθενή ο θεράπων ανδρολόγος. Ειδικότερα, ανάλογα το είδος της στυτικής δυσλειτουργίας, επιλέγεται ο τύπος ένεσης και η ιδανική δόση για τον εκάστοτε ασθενή.
Παρουσιάζουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις παρενέργειες;
Οι ενδοπεϊκές ενέσεις είναι ασφαλείς και δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές. Μάλιστα η πλειοψηφία των ανδρών που τις χρησιμοποιούν ισχυρίζονται ότι δεν αισθάνονται καμία απολύτως παρενέργεια.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστεί μια μικρή ενόχληση στο σημείο έγχυσης. Η ενόχληση αυτή εξαφανίζεται μόλις ολοκληρωθεί η στύση. Επίσης, στο σημείο έγχυσης μπορεί να εκδηλωθεί κάποιος μώλωπας ή ένα ελαφρύ οίδημα που υποχωρούν άμεσα. Τέλος, μετά τη χορήγηση ενδοπεϊκών ενέσεων μπορεί να εκδηλωθεί παρατεταμένη στύση από 4 έως 8 ώρες μετά την ένεση. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πριαπισμός και πρόκειται για μια αναστρέψιμη κατάσταση, εάν και εφόσον ο ασθενής αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Γεώργιο Κατσαγούνο. Ο Δρ. Κατσαγούνος είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις ενδοπεϊκές ενέσεις, εκπαιδεύοντάς σας στη σωστή χορήγησή τους.