Περιτομή
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η περιτομή;
Η περιτομή είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται στο πέος, αφαιρώντας μερικώς ή πλήρως την ακροποσθία του. Ως ακροποσθία του πέους ορίζεται το δέρμα που καλύπτει την κεφαλή(βάλανο) του πέους. Μετά την περιτομή, η βάλανος μένει μόνιμα ανοιχτή χωρίς να την καλύπτει κάποιο τμήμα δέρματος. Σε περιπτώσεις που γίνεται μερική περιτομή, η βάλανος μπορεί να καλύπτεται μερικώς. Το είδος της περιτομής που χρήζει ο κάθε ασθενής το καθορίζει ο θεράπων ανδρολόγος, μετά από ενδελεχή κλινική εξέταση και λήψη του ιστορικού του ασθενούς.
Για ποιους λόγους πραγματοποιείται;
Η περιτομή είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται για πολλούς λόγους. Εκτός από λόγους υγείας οι άνδρες υποβάλλονται σε περιτομή για θρησκευτικούς, αλλά και για αισθητικούς λόγους.
Η βασικότερη ιατρική αιτία που επιβάλλει την πραγματοποίηση της περιτομής είναι η φίμωση. Άλλα ανδρολογικά προβλήματα, εκτός της φίμωσης, που μπορούν να επιλυθούν με την περιτομή είναι:
- Παραφίμωση
- Πρόωρη εκσπερμάτιση
- Συχνές βαλανοποσθίτιδες
- Σκληροατροφικός λειχήνας
- Yποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- Υποτροπές κονδυλωμάτων ή άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Πώς πραγματοποιείται η περιτομή;
Η διάρκεια της περιτομής είναι σύντομη, αφού δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 30-45 λεπτά. Συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του πέους. Σε περιπτώσεις ασθενών που είναι εξαιρετικά αγχώδεις μπορεί η τοπική αναισθησία να συνοδεύεται και από μέθη. Επίσης, στις περιπτώσεις των πολύ μικρών παιδιών η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Μετά την αφαίρεση του δέρματος της ακροποσθίας, η περιοχή ράβεται με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων. Ο ασθενής παραμένει για ένα διάστημα μερικών ωρών στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι του.
Μετεγχειρητικές πληροφορίες
Μετά τη διενέργεια της επέμβασης, ίσως υπάρξει κάποιο πρήξιμο ή κάποια ευαισθησία στη βάλανο, όταν ακουμπά το εσώρουχο, αφού τώρα είναι τελείως εκτεθειμένη. Το πρήξιμο και η ευαισθησία σταδιακά υποχωρούν. Ενδεχομένως, η στύση του ασθενούς να είναι κάπως επώδυνη τις πρώτες ημέρες, όμως οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη χρήση παυσίπονων. Αρκετά συχνά χορηγείται για τρεις μέρες κατόπιν της επεμβάσεως αντιβιοτική αγωγή προς αποφυγήν μολύνσεων.
Επιπροσθέτως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την επόμενη κιόλας μέρα στην εργασία του και το τραύμα απαιτεί το διάστημα των δύο εβδομάδων για την πλήρη επούλωσή του. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργός μετά το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων από τη μέρα της επέμβασης.
Μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες μετά την περιτομή;
Η περιτομή είναι μια επέμβαση συνηθισμένη και εξαιρετικά ασφαλής. Όμως, δεν παύει να ανήκει στην κατηγορία των χειρουργικών επεμβάσεων. Επομένως, όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και η περιτομή μπορεί να εμφανίσει κάποιες επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανιστεί κάποια μόλυνση του τραύματος ή κάποιο αιμάτωμα στην περιοχή του πέους.
Επιπροσθέτως, η εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων κάνει επιτακτική την επίσκεψή σας στον θεράποντα Ανδρολόγο-Ουρολόγο. Πιο συγκεκριμένα, τα εξαιρετικά ανησυχητικά συμπτώματα είναι:
- Πυρετός
- Αδυναμία ούρησης
- Εκροή πύου εκ του τραύματος
- Ακατάσχετη αιμορραγία
Πλεονεκτήματα περιτομής
Ακόμα και αν δεν συντρέξει κάποιος ιατρικός λόγος, φαίνεται πως η περιτομή προσφέρει αρκετά οφέλη σε όσους υποβάλλονται σε αυτή. Τα πλεονεκτήματα της περιτομής συνοψίζονται παρακάτω:
- Βελτίωση της υγιεινής του πέους
- Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
- Λιγότερες πιθανότητες λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
- Μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του πέους
- Μείωση πιθανοτήτων λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV)
- Πρόληψη εκδήλωσης φίμωσης και παραφίμωσης
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιτομή, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Γεώργιο Κατσαγούνο. Ο ιατρός βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση ουρολογικών ή ανδρολογικών προβλημάτων που σας απασχολούν.

