Προστατίτιδα
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του αδένα του προστάτη, ο οποίος έχει το σχήμα καρυδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή υγρού που τρέφει και ρευστοποιεί το σπέρμα.
Η προστατίτιδα επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή στους άνδρες ηλικίας 30 – 50 ετών. Μπορεί να είναι μία επώδυνη κατάσταση, αλλά συχνά βελτιώνεται και δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη.
Τύποι προστατίτιδας
Ανάλογα με τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο ασθενής, η προστατίτιδα διακρίνεται σε:
- Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα: Είναι ο πιο συχνός τύπος και συνήθως αναπτύσσεται από τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
- Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα: Εμφανίζεται ξαφνικά και απαιτεί άμεση θεραπεία. Προκαλείται από βακτήρια και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι συνήθως επώδυνα.
- Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα: Δεν προκαλεί συμπτώματα και εντοπίζεται τυχαία όταν υποβάλλεται ο ασθενής σε εξετάσεις για άλλες παθήσεις. Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία.
Προστατίτιδα – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την αιτία και το τύπο της προστατίτιδας. Περιλαμβάνουν:
- Πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Δυσκολία στην ούρηση
- Συχνουρία
- Επιτακτικότηα
- Θολά ούρα
- Αίμα στα ούρα
- Πόνος στη βουβωνική χώρα
- Πόνος μεταξύ οσχέου και ορθού
- Ενοχλήσεις στο πέος ή τους όρχεις
- Επώδυνη εκσπερμάτωση
- Στυτική δυσλειτουργία
- Πυρετός, με ή χωρίς ρίγος
- Κακουχία
Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την προστατίτιδα;
Οι παράγοντες περιλαμβάνουν:
- Ηλικία: Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνδρες είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν προστατίτιδα.
- Όσοι στο παρελθόν είχαν προστατίτιδα
- Πυελικό τραύμα (πχ τραυματισμό από ποδήλατο ή ιππασία)
- Η χρήση καθετήρα
- Η βιοψία προστάτη
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Χρόνιο πυελικό άλγος
Διάγνωση Προστατίτιδας
Η διάγνωση στοχεύει στη διαφοροδιάγνωση, δηλαδή στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων και στη συνέχεια την ανεύρεση της αιτίας των συμπτωμάτων και τον προσδιορισμό του τύπου της προστατίτιδας. Ο γιατρός θα ρωτήσει τον ασθενή για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα και θα τον εξετάσει. Επίσης, θα του ζητήσει να κάνει εξετάσεις ούρων και αίματος, απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη, ενώ σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής μπορεί να χρειαστεί η συλλογή προστατικού εκκρίματος.
Ποια είναι η αποτελεσματική θεραπεία;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και το τύπο της προστατίτιδας. Στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει:
- Αντιβιοτικά: Συχνή συνταγογραφούμενη θεραπεία και η επιλογή του φαρμάκου βασίζεται στο τύπο του βακτηρίου που προκαλεί τη μόλυνση. Επίσης, σε σοβαρές λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά λαμβάνονται ενδοφλέβια.
- Άλφα αναστολείς (α-blockers): Βοηθούν στη χαλάρωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης και των μυϊκών ινών όπου ο προστάτης ενώνεται με την κύστη. Η συγκεκριμένη θεραπεία ανακουφίζει τα συμπτώματα όπως η δυσκολία στην ούρηση.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα
- Χρήση καθετήρα σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής αδυνατεί να αδειάσει την ουροδόχο κύστη του.
Άλλες θεραπείες που αφορούν κυρίως την χρόνια προστατίτιδα και το χρόνιο πυελικό άλγος:
- Κρουστικά κύματα
- Φυσικοθεραπεία
- Θεραπείες που θα βοηθήσουν την ψυχική υγεία καθώς το άγχος και το στρες επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Η προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά και ορισμένοι τύποι μπορεί να βελτιωθούν γρήγορα ή να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε γιατρό για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Ο Δρ. Κατσαγούνος Γ. Ουρολόγος – Ανδρολόγος διαθέτει πολυετή εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για εξατομικευμένη διάγνωση & θεραπεία.

