Ακράτεια Ούρων

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η ακράτεια ούρων;

    Οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων μπορεί να οριστεί ως ακράτεια ούρων. Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία τους, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισής της.

    akrateia-ourwn

    Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ακράτεια ούρων στη παρακάτω εικόνα (infographic):

    akrateia-ourwn

     

    Τύποι Ακράτειας Ούρων

    Η ακράτεια ούρων διαχωρίζεται σε τρεις τύπους:

    • Ακράτεια κατά την προσπάθεια

    Πρόκειται για απώλεια ούρων που προκαλείται κατά τη διάρκεια μιας ενέργειας, π.χ. βήχας.

    akrateia-ourwn akrateia-ourwnΟ μηχανισμός αυτός, υπό φυσιολογικές συνθήκες, παραμένει κλειστός, όσο η κύστη μας γεμίζει με ούρα. Στην περίπτωση της ακράτειας, κάτι τέτοιο αδυνατεί να συμβεί.

    Περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθεί διαφυγή ούρων είναι οι εξής:

    • Όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή από ένα πολύ χαμηλό κάθισμα
    • Όταν σηκώνουμε μεγάλα βάρη
    • Όταν ανεβαίνουμε μια ανηφόρα
    • Κατά την διάρκεια γυμναστικών ασκήσεων ή της σεξουαλικής επαφής
    • Όταν γελάμε ή βήχουμε δυνατά

     

    • Ακράτεια επιτακτικού τύπου

    Πρόκειται για επείγουσα επιθυμία ούρησης ενώ η κύστη δεν έχει γεμίσει πλήρως με ούρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η έντονη επιθυμία για ούρηση προκαλείται μόνο στην περίπτωση που η κύστη έχει γεμίσει ολοκληρωτικά. Σε αυτόν τον τύπο ακράτειας, προκαλούνται ακούσιες συσπάσεις στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται άμεσα να ουρήσει. Πολλοί ασθενείς μπερδεύουν την ακράτεια επιτακτικού τύπου με την ουρολοίμωξη. Η ακράτεια, όμως, δεν παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της ουρολοίμωξης, όπως π.χ. πόνο ή αιματουρία.

     

    • Ακράτεια από υπερπλήρωση

    Όταν η ποσότητα των ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό το όριο κατά το οποίο πραγματοποιείται η ούρηση, τότε μιλάμε για ακράτεια από υπερπλήρωση. Η πίεση που προκαλείται από το βάρος και την ποσότητα των ούρων ξεπερνά την αντίσταση του σφιγκτήρα και τότε προκαλείται απώλεια ούρων. Αν υπάρχει ιστορικό χρόνιας αδυναμίας ούρησης σε άντρες με υπερτροφία προστάτη, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αυτόν τον τύπο ακράτειας.

     

    • Ακράτεια Ούρων από Νευρολογική Βλάβη

    Η συγκεκριμένη περίπτωση σχετίζεται με βλάβη των νεύρων, του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού που προκαλούν ακράτεια ούρων ή αδυναμία ούρησης. Η νευρογενής κύστη συνδέεται σχεδόν πάντα με μια άλλη πάθηση. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι η νόσος του Alzheimer, οι γενετικές ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού, ο όγκος στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό, η εγκεφαλική παράλυση, η εγκεφαλίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Parkinson κ.α.

     

    Ποια είναι τα αίτια της;

    Συνήθως η ακράτεια ούρων προκαλείται από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού συστήματος. Άλλο αίτιο για την εμφάνιση ακράτειας αποτελεί η βλάβη στα νεύρα των μυών που στηρίζουν τα όργανα του πυελικού εδάφους, η κακή λειτουργία ή ο τραυματισμός του σφιγκτήρα της ουρήθρας.

    akrateia-ourwn

     

    Ποια συμπτώματα εμφανίζονται στην ακράτεια ούρων;

    Τα κύρια συμπτώματα της ακράτειας ούρων είναι:

    • Απώλεια ούρων κατά την διάρκεια φτερνίσματος ή δυνατού γέλιου
    • Απώλεια ούρων όταν κατευθυνόμαστε προς την τουαλέτα
    • Συχνουρία σε βαθμό που να δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα
    • Νυκτουρία (ούρηση 2 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου)
    • Ενούρηση ( διαφυγή ούρων κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου )
    • Αίσθηση μη πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης μετά την ούρηση
    • Μειωμένη ροή ούρων

    Επισκεφτείτε άμεσα τον ουρολόγο σας, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ακράτειας ούρων ώστε να σας συμβουλεύσει για τους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

     

    Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

    Η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με μη χειρουργικές όσο και με χειρουργικές θεραπείες. Στις μη χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους και η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ. Σημαντική επίδραση μπορεί να έχουν και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους.

    Σχετικά με τις χειρουργικές θεραπείες, η επέμβαση που προτείνει σε κάθε ασθενή ο ουρολόγος εξαρτάται από τον τύπο ακράτειας που αυτός πάσχει. Συγκεκριμένα, στην ακράτεια επιτακτικού τύπου, η θεραπεία περιλαμβάνει διεύρυνση της ουροδόχου κύστης ή εμφύτευση ενός τεχνητού σφιγκτήρα, μηχανισμός ο οποίος προκαλεί διέγερση στο νεύρο που ελέγχει τους εξωστήρες μυς. Έτσι, επιτρέπει τη φυσιολογική λειτουργία και τον έλεγχο των οργάνων κατά την ούρηση.

    Σε περιπτώσεις ήπιου ή μέτριου βαθμού ακράτειας ούρων, ενδείκνυται η τοποθέτηση μίας ειδικής ταινίας για την υποστήριξη της ουρήθρας.

     

    Υπάρχει πρόληψη;

    Δεν υπάρχει εγγύηση ότι τηρώντας ορισμένες υγιεινές συνήθειες, η ακράτεια ούρων μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορείτε να υιοθετήσετε ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανιστεί. Αυτές είναι:

    • η διατήρηση υγιούς βάρους ανάλογα με το ύψος σας
    • η ελάχιστη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
    • η τακτική γυμναστική

    Ο Χειρουργός ΟυρολόγοςΑνδρολόγος Κατσαγούνος Γεώργιος εξειδικεύεται σε όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να σας εξασφαλίσει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.

     

     

     

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ