Υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ο υποσπαδίας είναι μια κατάσταση που συμβαίνει καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα. Ουσιαστικά, το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους αντί στην άκρη.

Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που αποχετεύει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη και έξω από το σώμα. Ο υποσπαδίας είναι συχνή κατάσταση. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκαλεί.

Ποιοι είναι οι τύποι υποσπαδία;

Οι τύποι του υποσπαδία περιλαμβάνουν:

  • Βαλανικός υποσπαδίας. Όταν το στόμιο ή το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κεφαλή του πέους, αλλά όχι σε όλη τη διαδρομή στο άκρο. Είναι ο πιο ήπιος τύπος υποσπαδίας.
  • Υποβαλανικός. Είναι η πιο κοινή μορφή υποσπαδία. Είναι όταν το στόμιο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κεφαλή του πέους ή εκεί όπου η κεφαλή του πέους συναντά το στέλεχος.
  • Υψηλός, μέσος και χαμηλός πεϊκός υποσπαδίας.
  • Οσχεϊκός και περινεϊκός. Ο οσχεϊκός και ο περινεϊκός υποσπαδίας είναι οι πιο σοβαρές μορφές υποσπαδίας. Η ουρήθρα ανοίγει πάνω ή κάτω από το όσχεο.

Τι προκαλεί τον υποσπαδία;

Οι ειδικοί και οι ιατρικοί ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τον υποσπαδία. Ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο. Μπορεί επίσης να υπάρχει γενετική σύνδεση. Ένα μωρό είναι πιο πιθανό να έχει υποσπαδία εάν έχει βιολογικό συγγενή που είχε επίσης υποσπαδία.

Ο υποσπαδίας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης. Το πέος αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω στην όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο υποσπαδίας εμφανίζεται μεταξύ της εννέα και της 12ης εβδομάδας.

Παράγοντες κινδύνου

Αν και η αιτία του υποσπαδία συνήθως δεν είναι γνωστή, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να συνδέονται με την πάθηση:

  • Οικογενειακό ιστορικό. Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή σε μωρά με οικογενειακό ιστορικό υποσπαδία.
  • Γενετική. Ορισμένες γονιδιακές αλλαγές μπορεί να παίζουν ρόλο στην αλλαγή των ορμονών που διεγείρουν τον τρόπο ανάπτυξης των ανδρικών γεννητικών οργάνων.
  • Ηλικία της μητέρας άνω των 35 ετών. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υποσπαδία σε αρσενικά μωρά που γεννιούνται από γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών.
  • Έκθεση σε ορισμένες ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εξετάζεται η σχέση μεταξύ υποσπαδία και έκθεσης της μητέρας σε ορισμένες ορμόνες ή ορισμένες ενώσεις όπως φυτοφάρμακα ή βιομηχανικά χημικά. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση.

Πώς διαγιγνώσκεται ο υποσπαδίας;

Ο υποσπαδίας είναι συνήθως εύκολο να διαγνωστεί επειδή ο πόρος της ουρήθρας δεν βρίσκεται στην άκρη του πέους.

Οι ειδικοί συνήθως διαγιγνώσκουν τον υποσπαδία λίγο μετά τη γέννηση. Ο έλεγχος για υποσπαδία αποτελεί μέρος της συνήθους ιατρικής εξέτασης νεογέννητου που πραγματοποιεί ο παιδίατρος. Μερικές φορές, οι γιατροί δεν εντοπίζουν τον υποσπαδία μέχρι να κάνουν περιτομή στο μωρό. Εάν ο γιατρός διαγνώσει υποσπαδία, δεν θα συνεχίσει την περιτομή.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον υποσπαδία εξαρτάται από τον τύπο που έχει το αγόρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποσπαδίας θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος.

Εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αυτή συνήθως γίνεται όταν το αγόρι είναι μεταξύ 3-18 μηνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση γίνεται σταδιακά. Ορισμένες από τις διορθώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τοποθέτηση του ανοίγματος της ουρήθρας στη σωστή θέση
  • Διόρθωση της καμπύλης του πέους
  • Διόρθωση του δέρματος γύρω από το άνοιγμα της ουρήθρας

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον υποσπαδία, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Κατσαγούνο Γεώργιο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ