Καρκίνος Όρχεων

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο καρκίνος του όρχι – ή καρκίνος των όρχεων όταν εμφανίζεται ταυτόχρονα και στους δύο όρχεις – αποτελεί μια σπάνια μορφή κακοήθειας η οποία αφορά κυρίως άνδρες ηλικίας μεταξύ 15-40 έτη. Σπανιότερα αφορά μεγαλύτερες ηλικίες και με διαφορετικού τύπου νεοπλάσματα.

    καρκινος-ορχεων

     

    Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;

    καρκίνος του όρχι: ιάσιμη μορφή καρκίνου

    Για παράδειγμα, άνδρες με κρυψορχία έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του όρχεως.

     

    Ποια είναι τα συμπτώματα;

    Συνήθως παρουσιάζεται ως μία διόγκωση του όρχι ή μία σκληρία στην επιφάνειά του, τις περισσότερες φορές ανώδυνη. Καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή, είναι πολύ σημαντική η αυτοψηλάφηση των όρχεων από την εφηβική ηλικία, καθώς μπορεί να αναδείξει μία βλάβη σε πρώιμο στάδιο και να επιτευχθεί πλήρης ίαση.

    Η αυτοψηλάφηση πρέπει να γίνεται σε φάση χαλάρωσης π.χ. κατά την διάρκεια του μπάνιου. Γίνεται κρατώντας σταθερά τον όρχι μεταξύ αντίχειρα και δείκτη και ψηλαφώντας όλη την επιφάνεια του εκάστοτε όρχι. Αν αντιληφθούμε διόγκωση ή σκληρία, πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε ουρολόγο.

    Έλεγχος για καρκίνο των όρχεων

    Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν πιο σπάνια κάποια συμπτώματα όπως:

    • Πόνος και οίδημα στο όσχεο
    • Αίσθηση βάρους
    • Σε προχωρημένες περιπτώσεις, κοιλιακό άλγος, γυναικομαστία, πόνο στην μέση, έντονο βήχα κλπ.

     

    Διάγνωση για τον Καρκίνο των Όρχεων

    Αν παρατηρήσουμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε ουρολόγο. Οι εξετάσεις που συνήθως γίνονται προκειμένου να προσδιοριστεί η διάγνωση είναι:

    • Υπερηχογράφημα οσχέου, όπου αναδεικνύεται οποιαδήποτε ύποπτη βλάβη στους όρχεις
    • Εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει διάφορους δείκτες, όπως β-χοριακή γοναδοτροπίνη, α- φετοπρωτεϊνη και LDH
    • Αξονική τομογραφία (κοιλίας, θώρακος) για σταδιοποίηση της νόσου

     

    Θεραπεία Καρκίνου του Όρχι – Ορχεκτομή

    Αίτια καρκίνου των όρχεων

    Υπάρχουν διάφοροι τύποι, οι συχνότεροι προέρχονται από τα γεννητικά κύτταρα και χωρίζονται σε σεμινωματώδεις και μη σεμινοματώδεις.

    Η ορχεκτομή αποτελεί την βασική θεραπεία, με μία μικρή τομή στην βουβωνική χώρα. Η ιστοπαθολογική  εξέταση θα απαντήσει για το είδος κακοήθειας καθώς και το στάδιο.

    Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, γίνεται αφαίρεση μόνο του όγκου από τον όρχι. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να χρειαστεί χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.

     

    Ορχεκτομή & Γονιμότητα

    Η επίδραση που μπορεί να έχει η ορχεκτομή στην γονιμότητα εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ετερόπλευρος όρχις. Αν ακολουθήσουν χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία, παράγοντες που θα επηρεάσουν την σπερματογένεση, τότε είναι απαραίτητη η κατάψυξη και η διαφύλαξη σπέρματος για τεκνοποίηση.

     

    Παρακολούθηση

    Η τακτική παρακολούθηση με απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις για περίπου μια δεκαετία, καθώς και ο τακτικός έλεγχος του ετερόπλευρου όρχι, είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο υποτροπής της νόσου.

    Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Κατσαγούνο Γεώργιο για εξατομικευμένη θεραπεία και επιτυχή του καρκίνου.

     

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ