Στυτική Δυσλειτουργία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

    Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), περισσότερο από μία πάθηση, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα το οποίο μπορεί να μας καθοδηγήσει στην διάγνωση της πάθησης που την προκαλεί.

    Τί είναι όμως; Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η επίμονη και επαναλαμβανόμενη αποτυχία απόκτησης και διατήρησης στύσης, η οποία να επιτρέπει μία ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Αποτελεί ένα περίπλοκο μηχανισμό στον οποίο συμμετέχουν τα αγγεία, τα νεύρα και ο ιστός.

    Για να βελτιώσετε την ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής, αναζητήστε τη συμβουλή του ειδικού. Ο Γεώργιος Κατσαγούνος έχει εμπειρία σε όλο το φάσμα των ανδρολογικών παθήσεων και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

    stytiki-dysleitourgia

    Πώς λειτουργεί;

    Το πέος αποτελείται από 2 κυλίνδρους, τα σηραγγώδη σώματα, οι οποίοι αποτελούνται από στυτικό ιστό. Κατά την στύση, τα σηραγγώδη σώματα δέχονται αρτηριακό αίμα υπό πίεση κι έτσι διογκώνονται. Η αποτυχία του αρτηριακού μηχανισμού, οδηγεί σε αποτυχημένη στύση.

     

    Παράγοντες κινδύνου

    stytiki-dysleitourgia stytiki-dysleitourgiaΚαθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα,η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, αποτελούν από τους κυριότερους παράγοντες. Επίσης, από τους κύριους παράγοντες κινδύνου είναι:

    • Στεφανιαία νόσος, της οποίας η ΣΔ μπορεί να είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα
    • Σακχαρώδης διαβήτης
    • Δυσλιπιδαιμία
    • Μεταβολικό σύνδρομο
    • Παχυσαρκία

    Έχει επίσης παρατηρηθεί μία σημαντική συσχέτιση με τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού (LUTS) που συνδυάζονται συχνά με την υπερπλασία προστάτη.

     

    Είδη Στυτικής Δυσλειτουργίας

    Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε και να ξεχωρίσουμε το είδος ΣΔ και τα αίτιά του, ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη υποστήριξη και να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.

    • Ψυχογενής ΣΔ, ως επί το πλείστον παρουσιάζεται στις μικρότερες ηλικίες και σχετίζεται με διάφορους παράγοντες. Η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, διαταραχή οικειότητας, προβληματική σχέση, άγχος απόδοσης, συγκρίσεις, εθισμός στην πορνογραφία κ.α. μπορούν να οδηγήσουν σε ΣΔ.
    • Οργανικά αίτια:
      1. Αγγειογενής: καρδιαγγειακές παθήσεις (αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, περιφερική αγγειοπάθεια κ.α.), σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, αρτηριοσκλήρυνση
      2. Νευρογενής: νευρολογικές παθήσεις (ν. Παρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.), εγκεφαλικά επεισόδια, τραύματα, χρόνια πολυνευροπάθεια, μετά από χειρουργείο
      3. Ανατομική: υποσπαδίας, φίμωση, ν. Peyronie, κάταγμα πέους
      4. Ορμονική: υπογοναδισμός, θυρεοειδοπάθειες, σ. Cushing
      5. Φαρμακευτική: αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα
    • Μικτή ΣΔ, επηρεάζουν ψυχογενείς και οργανικοί παράγοντες

     

    Διάγνωση

    Σημαντική παραμένει η λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού καθώς και σεξουαλικού ιστορικού από τον ειδικό Ανδρολόγο. Πληροφορίες για τις νυκτερινές στύσεις, καθώς και τις συνθήκες κατά την σεξουαλική συνεύρεση, είναι σημαντικές.

    Η φυσική εξέταση είναι απαραίτητη για τον καθορισμό ανατομικών ανωμαλιών και επίσης, εργαστηριακός έλεγχος με μετρήσεις σακχάρου αίματος, λιπιδικό προφίλ και σε κάποιες περιπτώσεις ορμονικός έλεγχος.

    stytiki-dysleitourgia stytiki-dysleitourgia

    Ποια είναι η θεραπεία για τη Στυτική Δυσλειτουργία;

    Ανάλογα με το αίτιο, πρέπει να ακολουθείται και η κατάλληλη αγωγή. Βασική κρίνεται η αλλαγή τρόπου ζωής, με την διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί την σημαντικότερη. Σωματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και μείωση του στρες βοηθούν πολύ επίσης.

    Η φαρμακευτική αγωγή, είναι πλέον πολύ αποτελεσματική. Υπάρχουν στην διάθεσή μας σκευάσματα τα οποία προκαλούν αγγειοδιαστολή και βελτιώνουν την στύση. Ο ιατρός μπορεί να καθοδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος και θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μη εγκεκριμένων ουσιών.

    Τα κρουστικά κύματα αποτελούν μία αξιόπιστη εναλλακτική πρώτης γραμμής.

    Μετά από θεραπείες για καρκίνο του προστάτη, η στυτική δυσλειτουργία είναι μία από τις συχνότερες παρενέργειες και μπορεί να βελτιωθεί είτε με την χρήση των ανωτέρω φαρμάκων, είτε με ενδοπεϊκές ενέσεις. Σε πολύ δύσκολες και επίμονες καταστάσεις, υπάρχει η λύση της πεϊκής πρόθεσης.

    stytiki-dysleitourgia

    Απευθυνθείτε στον ιατρό Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Κατσαγούνο Γεώργιο για να σας προτείνει την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

     

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ