Ασπερμία
Η ασπερμία αποτελεί μια κατάσταση στο φάσμα των διαταραχών της εκσπερμάτισης. Πρόκειται για μια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από την απουσία εκσπερμάτισης παρά την κορύφωση. Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική ικανοποίηση των ατόμων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.
Αιτίες της ασπερμίας
- Συγγενείς ανωμαλίες
Οι συγγενείς ανωμαλίες μπορεί να διαταράξουν τη λεπτή ισορροπία που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική εκσπερμάτιση. Οι μεγάλες ενδοπροστατικές κύστεις, οι διαταραχές των πόρων Wolff και το σπάνιο σύνδρομο Prune Belly αποφράσσουν τον εκσπερματιστικό πόρο και εμποδίζουν την αποβολή του σπέρματος.
- Νευροψυχιατρικές παθήσεις
Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και των περιφερικών νεύρων ενορχηστρώνει την πολύπλοκη διαδικασία της εκσπερμάτισης. Ωστόσο, η αρμονία αυτή διαταράσσεται με την παρουσία νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών. Καταστάσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η οξεία ψυχική καταπόνηση προκαλούν βλάβη ή δυσλειτουργία στα ζωτικά κέντρα και τις οδούς που ευθύνονται για την εκσπερμάτιση, οδηγώντας στην εκδήλωση ασπερμίας.
- Χειρουργικές παρεμβάσεις
Πληθώρα επεμβάσεων έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία της εκσπερμάτισης. Είτε μέσω της ολικής αφαίρεσης του προστάτη είτε μέσω της ακούσιας βλάβης των νευρικών οδών, οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να ανοίξουν ακούσια το δρόμο για την ασπερμία.
- Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα έχουν τη δύναμη να προκαλούν ασπερμία ως παρενέργεια. Οι άλφα-αδρενεργικοί αναστολείς που συνταγογραφούνται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά και μια σειρά από αντιυπερτασικά μπορούν να ανατρέψουν τη λεπτή ισορροπία της εκσπερμάτισης, προκαλώντας ασπερμία.
- Άλλες ασθένειες
Η χρόνια προστατίτιδα, το στένωμα της ουρήθρας και ένα φάσμα ενδοκρινικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του υποθυρεοειδισμού, του υπογοναδισμού και της υπερπρολακτιναιμίας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ασπερμίας.
Ασπερμία & ανδρική υπογονιμότητα
Η αλληλένδετη σχέση μεταξύ ασπερμίας και ανδρικής υπογονιμότητας υπογραμμίζει τις βαθιές επιπτώσεις αυτής της πάθησης. Ωστόσο, μέσω της σύγχρονης ανδρολογίας, υπάρχουν διαθέσιμες καινοτόμες στρατηγικές. Οι στρατηγικές αυτές δύνανται να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ασπερμίας στις προσπάθειες γονιμοποίησης.
Πώς τίθεται η διάγνωση για την ασπερμία;
Η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας της ασπερμίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, ξεκινώντας με μια λεπτομερή αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενούς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα φάρμακα που λαμβάνει επί του παρόντος ο ασθενής. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία της εκσπερμάτισης. Η ανάλυση ούρων μετά την εκσπερμάτιση επιβεβαιώνει την παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στον εντοπισμό σπερματοζωαρίων εντός των ούρων, ενδεικτικό της παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απεικόνιση δομικών ανωμαλιών που συμβάλλουν στην ασπερμία.
Αντιμετώπιση της ασπερμίας
Η αντιμετώπιση της ασπερμίας ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία ασπερμίας που προκαλείται από φάρμακα, η διακοπή του εκάστοτε φαρμάκου συχνά επιλύει το πρόβλημα, αν και με μεταβλητό χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση της εκσπερματιστικής λειτουργίας. Ωστόσο, σε νευρολογικές καταστάσεις ή σε μεταχειρουργικά σενάρια, η αποκατάσταση της εκσπερμάτισης παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Οι χειρουργικές τεχνικές που αποσκοπούν στη διατήρηση των αυτόνομων νεύρων κατά τη διάρκεια επεμβάσεων, όπως η προστατεκτομή, μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό του κινδύνου ασπερμίας.
Οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις για την ασπερμία έχουν δείξει περιορισμένη αποτελεσματικότητα σε κλινικές δοκιμές. Ενώ έχουν διερευνηθεί φάρμακα όπως η καβεργολίνη, η μιδοδρίνη και η βουσπιρόνη, η χρήση τους για την αποκατάσταση της εκσπερμάτισης παραμένει αμφιλεγόμενη λόγω των πτωχών αποτελεσμάτων. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές προσεγγίσεις όπως η δονητική διέγερση του πέους ή η ηλεκτροδιέγερση μέσω του ορθού για τη διέγερση του νωτιαίου εκσπερματιστικού αντανακλαστικού, αποκαθιστώντας ενδεχομένως την εκσπερματιστική λειτουργία.
Συμπερασματικά, η ασπερμία αποτελεί μια σύνθετη κατάσταση με πολύπλευρες επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία και τη γονιμότητα.
Επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Κατσαγούνο Γεώργιο για να σας προτείνει την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ασπερμία.