Καρκίνος Προστάτη
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο καρκίνος προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπου καρκίνου που εμφανίζεται στους άνδρες και το 95% αφορά σε αδενοκαρκίνωμα.
Τι είναι ο προστάτης και ποια η λειτουργία του;
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες. Έχει το σχήμα καρυδιού και βρίσκεται μεταξύ του πέους και της ουροδόχου κύστης, περιβάλλοντας την ουρήθρα.
Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι η παραγωγή ενός όξινου σπερματικού υγρού που αποτελεί το 20% του εκσπερματήματος. Οι εκκρίσεις αυτές, ανάμεσά τους και το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), είναι υπεύθυνες για την ρευστοποίηση του σπέρματος.
Καρκίνος προστάτη: Παράγοντες Κινδύνου
Οι παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη είναι άγνωστοι, αλλά η ανάπτυξη του συσχετίζεται με την:
- Ηλικία (45 ετών και άνω)
- Κληρονομικότητα – οικογενειακό ιστορικό, συγγενείς πρώτου βαθμού
- Εθνική καταγωγή (έχει αποδειχθεί ότι οι αφροαμερικανοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη)
Μερικοί ακόμα πιθανοί παράγοντες που συσχετίζονται με τον καρκίνο στον προστάτη είναι:
- Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο
- Διατροφή (αλκοόλ, χαμηλή ή υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου)
- Εργασιακή έκθεση σε Κάδμιο
Καρκίνος προστάτη: Συμπτώματα
Ο καρκίνος προστάτη σε πολλούς ασθενείς αναπτύσσεται αργά χωρίς να προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα. Ωστόσο, όταν ο όγκος αναπτύσσεται και αυξάνει τον όγκο του, τότε μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως:
- Μειωμένη ροή των ούρων
- Δυσκολία στην ούρηση
- Κάψιμο στην ουρήθρα κατά την ούρηση
- Αίμα στα ούρα
- Αίμα στο σπέρμα
- Στυτική δυσλειτουργία
- Απώλεια σωματικού βάρους
- Πόνος στα οστά
- Πόνος κατά την εκσπερμάτωση
Διάγνωση
Η πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 50 ετών ή των 45 εαν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Περιλαμβάνει την μέτρηση του PSA, την δακτυλική εξέταση και την λήψη ιστορικού από τον ουρολόγο.
Ο ουρολόγος μπορεί να κρίνει εάν χρειάζεται η διενέργεια πρόσθετων εξετάσεων, όπως για παράδειγμα η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη.
Μέσω της βιοψίας καθορίζεται η επιθετικότητα και το στάδιο του καρκίνου.
Θεραπεία για τον Καρκίνο του Προστάτη
Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνει διάφορες επιλογές όπως η ριζική προστατεκτομή, η ακτινοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία.
- Ριζική προστατεκτομή
Η ριζική προστατεκτομή είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης, μαζί με τις σπερματοδόχες κύστεις. Ακολουθεί η αναστόμωση της ουρήθρας με την ουροδόχο κύστη. Υπάρχουν 3 μέθοδοι:
- Ανοικτό χειρουργείο
- Λαπαροσκοπικό
- Ρομποτικό
- Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική της ριζικής προστατεκτομής ή συμπληρωματική θεραπεία.
Διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοθεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ακτίνες X υψηλής ενέργειας που παράγονται από ένα μηχάνημα. Το μηχάνημα αυτό είναι μακριά από το σώμα του ασθενή και επικεντρώνεται στο σημείο της βλάβης χωρίς να επηρεάζει τους φυσιολογικούς ιστούς.
Επίσης, περιλαμβάνει την βραχυθεραπεία. Είναι μία μορφή ακτινοθεραπείας κατά την οποία η ακτινοβολία προέρχεται από ραδιενεργούς κόκκους που εμφυτεύονται στον προστάτη αδένα. Παραμένουν μέσα για μία ζωή και σταματούν να εκπέμπουν ακτινοβολία μετά από το πέρας της θεραπείας.
- Ορμονοθεραπεία
Μπορεί να χορηγηθεί ως μονοθεραπεία σε επιλεγμένους ασθενείς ή συνδυαστικά με τις υπόλοιπες μεθόδους.
Για την ορμονοθεραπεία, χορηγούνται φάρμακα τα οποία στοχεύουν στην συρρίκνωση του καρκίνου του προστάτη και επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ανδρογόνων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο προστάτη, απευθυνθείτε στον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Κατσαγούνο Γεώργιο. Ο ιατρός θα φροντίσει για μία έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.