Νόσος Peyronie

Τι είναι η νόσος Peyronie;

Η νόσος Peyronieείναι μια πάθηση όπου αναπτύσσεται ινώδης πλάκα στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Ο σχηματισμός ινώδους πλάκας προκαλεί την κάμψη του πέους, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση.Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες από 40 έως 70 ετών.

 

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της νόσου Peyronie;

Τα αίτια εμφάνισης  της νόσου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Η πιο πιθανή αιτία εμφάνισης είναι συνεχείς μικροτραυματισμοί του πέους που ενδέχεται να προκληθούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.Αν και τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα,κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της. Οι προδιαθεσικοί  παράγοντες αυτοί είναι οι κάτωθι:

  • Ηλικία: αν και η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας, οι πιθανότητες αυξάνονται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζεται σε άνδρες από 40 έως 70 ετών με μέση ηλικία τα 50 έτη.
  • Κληρονομικότητα: όσοι ασθενείς έχουν συγγενείς που έχουν εκδηλώσει τη νόσο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν και οι ίδιοι.
  • Διαταραχές συνδετικού ιστού: άνδρες που πάσχουν από άλλες διαταραχές συνδετικού ιστού (π.χ. νόσο Dupuytren) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και τη νόσο Peyronie.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα: αυτοάνοσα νοσήματα(π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) ενδέχεται να συμβάλουν στην εκδήλωση της νόσου.

Επίσης, μερικοί άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η στεφανιαία νόσοςή οι χειρουργικές επεμβάσεις του προστάτη έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση της νόσου.

 

Ποια είναι τα στάδια της νόσου;

Η νόσος Peyronie διακρίνεται σε δύο φάσεις, την οξεία και την ινωτική φάση. Στην οξεία φάση εμφανίζεται η δυσμορφία του πέους και πόνος κατά την στύση. Στην ινωτική φάση δεν εντοπίζεται πόνος κατά τη στύση και η παραμόρφωση του πέους έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Σε αυτή τη φάση ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία και η κάμψη του πέους να δυσχεραίνει  την σεξουαλική επαφή.

 

Νόσος Peyronie&Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει ψηλάφηση του πέους για τον εντοπισμό τυχόν σκληρύνσεων.  Σε κάποιες περιπτώσεις για μια έγκυρη διάγνωση, ο θεράπων ανδρολόγος ίσως ζητήσει από τον ασθενή να φωτογραφίσει το πέος σε στύση. Τέλος, θα πρέπει να διενεργηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον βαθμό της κάμψης, την κατάσταση των αγγείων του πέους κ.ά.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της νόσου;

Η θεραπεία της νόσου Peyronie μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική και η  θεραπεία που θα εφαρμοστεί  εξαρτάται κυρίως από τη φάση της νόσου. Στην οξεία φάση επιλέγεται η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Για την ανακούφιση των ασθενών, εφαρμόζονται και ενέσιμες θεραπείες, οι οποίες έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται μόνο σε περιστατικά ασθενών που βρίσκονται στην ινωτική φάση, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σταθεροποίησή της. Η μέθοδος της χειρουργικής επέμβασης που θα επιλεγεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως για παράδειγμα οι μοίρες γωνίωσης του πέους, τη θέση της ινώδους πλάκας κ.ά. Τέλος, σε περιπτώσεις που η νόσος έχει προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, τότε αυτή αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την νόσο Peyronie, απευθυνθείτε στον πεπειραμένο Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Γεώργιο Κατσαγούνο. Ο Δρ. Κατσαγούνος είναι ο πλέον κατάλληλος για τη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση ανδρολογικών προβλημάτων, αφού έχει εξειδικευτεί σας πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ