Έρπης γεννητικών οργάνων

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV1 και HSV2). Πρόκειται για μια διαδεδομένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ενώ ιστορικά ο HSV2 ήταν ο κύριος ένοχος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν αυξανόμενη επικράτηση του HSV1 στις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Παρά τον επιπολασμό του, πολλά μολυσμένα άτομα μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικά, περιπλέκοντας τη διάγνωση και τη διαχείριση.

     

    Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

     

    Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων, από ασυμπτωματικά έως σοβαρά. Οι συνήθεις εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επώδυνες φουσκάλες γεμάτες με διαυγές ή ελαφρώς κιτρινωπό υγρό. Αυτές οι φουσκάλες μπορεί να συνοδεύονται από τοπικό πόνο και διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων.

     

    Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • έλκη των γεννητικών οργάνων
    • δυσουρία
    • κολπικές εκκρίσεις
    • κνησμό

     

    Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός τριών έως επτά ημερών μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα, ενώ άλλα μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί φορείς, μεταδίδοντας εν αγνοία τους τον ιό στους σεξουαλικούς  συντρόφους.

    Εντοπισμός της βλάβης

     

    Οι αλλοιώσεις στις γυναίκες εμφανίζονται κυρίως στο εσωτερικό του κόλπου και στα μικρά και μεγάλα χείλη. Στους άνδρες από την άλλη εντοπίζονται συνήθως κατά μήκος του πέους και του όσχεου. Επιπλέον, οι βλάβες μπορεί να επεκταθούν στους μηρούς, τους γλουτούς και την περιπρωκτική περιοχή και στα δύο φύλα. Προδρομικά συμπτώματα, όπως κνησμός ή πόνος, συχνά, τα οποία σταδιακά εντείνονται πριν από την εμφάνιση των φυσαλίδων. Οι βλάβες συνήθως εξελίσσονται σε στάδια, ξεκινώντας ως κόκκινα, ανάγλυφα εξογκώματα που εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες με υγρό, προτού φλοιωθούν και τελικά επουλωθούν.

     

    Έρπης γεννητικών οργάνων και Παράγοντες κινδύνου

     

    Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην απόκτηση έρπητα των γεννητικών οργάνων όπως:

    • ανεπαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
    • αδυναμία εφαρμογής ασφαλούς σεξ
    • ερεθισμός του δέρματος που προδιαθέτει για μόλυνση

     

    Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό. Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα αισθητικά περιφερικά νεύρα μετά τη μόλυνση, ενώ περιοδικά επανενεργοποιείται για να προηγούνται του σχηματισμού των βλαβών προκαλέσει συμπτωματικές εξάρσεις. Επιπλέον, ορισμένοι παράγοντες, όπως το στρες, η ασθένεια και η εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να προκαλέσουν ξεσπάσματα έρπητα σε ευαίσθητα άτομα.

     

    Διάγνωση

     

    Η ακριβής διάγνωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων βασίζεται σε πολλαπλές μεθόδους, όπως:

    • PCR για την ανίχνευση του DNA του ιού στο αίμα ή στις βλάβες
    • Αιματολογική εξέταση για την παρουσία αντισωμάτων
    • Ιστολογική εξέταση

     

    Αυτές οι προσεγγίσεις βοηθούν στα εξής:

    • επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού
    • ταυτοποίηση του υποτύπου
    • διάκριση των λοιμώξεων του παρελθόντος από τις παρούσες

     

     

    Διαχείριση και θεραπεία

     

    Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν αντιμετωπίζεται. Παρόλα αυτά, η αντιική θεραπεία καταστέλλει αποτελεσματικά τα συμπτώματα και μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

     

    Τα αντιικά φάρμακα:

    • επιταχύνουν την επούλωση των βλαβών
    • μετριάζουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων
    • μειώνουν τη συχνότητα υποτροπής

     

    Οι θεραπευτικές στρατηγικές προσαρμόζονται στα ατομικά πρότυπα υποτροπής. Για τις συχνές υποτροπές συνιστάται μακροχρόνια κατασταλτική θεραπεία. Επιπλέον, υποστηρικτικά μέτρα όπως η φαρμακευτική αγωγή και η σωστή υγιεινή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του έρπητα των γεννητικών οργάνων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

     

    Σεξουαλικές επαφές με έρπητα γεννητικών οργάνων: Επιτρέπονται;

     

    Ο κίνδυνος μετάδοσης ποικίλλει ανάλογα με την παρουσία βλάβης και τη χρήση προφυλακτικού. Ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού, η μετάδοση παραμένει πιθανή κατά τη διάρκεια κρουσμάτων, ιδίως στην πρωκτική περιοχή. Κατά τη διάρκεια ασυμπτωματικών περιόδων, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλότερος και μειώνεται περαιτέρω με τη χρήση προφυλακτικού. Ωστόσο, η πλήρης πρόληψη αποτελεί πρόκληση, καθώς η μετάδοση μπορεί να συμβεί μεταξύ φορέων ακόμη και ελλείψει ορατών συμπτωμάτων.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Κατσαγούνο Γεώργιο

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ